text.skipToContent text.skipToNavigation
  • Nopea toimitus jopa 1-3 arkipäivässä
  • Aina ilmainen toimitus 50€:n tilauksille
  • Aina lahja yli 100€:n tilauksiin
  • Nopea toimitus jopa 1-3 arkipäivässä
  • Aina ilmainen toimitus 50€:n tilauksille
  • Aina lahja yli 100€:n tilauksiin

Koko valikoima -30% (ei koske palveluita, lahjakortteja tai nikotiinikorvausvalmisteita)

Uskaltaako virtsankarkailusta puhua? Nolottaako hiiva? Nämä naiseuden tabut ovat yleisempiä kuin luuletkaan
 

On asioita, jotka moni nainen kohtaa, mutta joista harva uskaltaa puhua. Mursimme naiseuteen liittyviä tabuja Hehku-lähettiläämme, lääkäri Emilia Vuorisalmen kanssa, jotta et jäisi niiden kanssa yksin.

 
Tämä on niin noloa. Ajatus, joka on juolahtanut joskus varmasti jokaisen naisen mieleen. Hyvin todennäköisesti sinua kohdannut mielestäsi nolo tai harvinainen vaiva on tavallisempi kuin luuletkaan. Siitä ei vain naisten keskuudessa tai kahvipöydässä puhuta.
 
Vai kuinka monta kertaa olet kuullut jonkun voivottelevan päänsäryn sijaan bakteerivaginoosia tai kertovan, että ryhmäliikuntatunnilla aina sen yhden treeniliikkeen aikana lirahtaa pissaa housuihin?
 

”Olen varmasti ainoa, jolla on tämä vaiva”
 
Lähes jokaisella naisella on elämänsä aikana jokin gynekologinen tulehdus tai tauti. Yhteistä niille on se, että yleisyydestään huolimatta niistä ei edelleenkään uskalleta puhua, toteaa Hehku-lähettiläs, lääkäri Emilia Vuorisalmi.
 
Sukupuolitaudeista noin 80 prosentilla suomalaisista on ollut kondylooma. Vain noin 15 prosentilla tauti aiheuttaa oireita. Puolestaan noin 20 prosentilla suomalaisista on sukupuoliherpes, joka sekin on usein oireeton.
 
”Emätintulehduksista keskimäärin jokaisella naisella on ollut elämänsä aikana hiivatulehdus. Toisaalta monilla voi olla vaikeuksia erottaa hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi toisistaan, jolloin väärä hoito voi pahentaa oireita”, Vuorisalmi sanoo.
 
Bakteerivaginoosi on seurausta emättimen bakteeritasapainon häiriöstä. Vaikka useat seksikumppanit voivat lisätä sen riskiä, tulehdus ei tartu sukupuoliteitse.
 
”Bakteerivaginoosista on edelleen harhakuva, että se olisi sukupuolitauti. Pahanhajuinen valkovuoto inhottaa, eivätkä kaikki tiedä, miten sitä pitäisi hoitaa”, Vuorisalmi kertoo.
 
Oli kyseessä sitten bakteerien epätasapaino tai sukupuolitauti, Vuorisalmi painottaa hankkimaan oikean diagnoosin. Ja muistamaan, ettet todellakaan ole yksin. Pahimmillaan häpeä heikentää itsetuntoa.
 
”Sillä on ilmeisiä vaikutuksia myös vaikkapa treffailuun tai parisuhteeseen. Ennen kaikkea se voi hidastaa hoitoon hakeutumista ja altistaa komplikaatioille.”
 
 
”Virtsankarkailu on vanhojen ihmisten vaiva”
 
Virtsankarkailu vaivaa jossakin vaiheessa elämää jopa puolta naisista. Vaikka se saatetaan mieltää vanhempien naisten vaivaksi tai liittää raskauteen ja synnytykseen, se voi vaivata lapsetonta ja tervettä nuorta aikuistakin.
 
”Nuorilla urheilullisilla naisilla lantionpohjan lihakset voivat olla niin kireät, että se aiheuttaa pidättämisvaikeuksia. Virtsankarkailu ei välttämättä tarkoita, että lihakset olisivat huonossa kunnossa”, Vuorisalmi muistuttaa.
 
Virtsankarkailusta tutkitusti vaietaan. Tutkimusten mukaan naiset ottavat nimittäin virtsankarkailun lääkärissä puheeksi vain, jos lääkäri erikseen kysyy siitä.
 
”Tutkimustulokset osoittavat, että näistä asioista pitäisi puhua nykyistä enemmän. Etenkin, koska apua ja hoitokeinoja löytyy”, Vuorisalmi sanoo. 
 
Lantionpohjan lihasten treeni on vastaisku virtsankarkailuun. Säännöllinen harjoittelu auttaa lihaksia sekä vahvistumaan että rentoutumaan, jolloin ne tukevat sopivasti ilman ylijännitystä. Vuorisalmi muistuttaakin, että lihasten rentouttaminen on yhtä tärkeää kuin itse treeni.
 
Löydät harjoitteluohjeita lantionpohjan lihasten vahvistamiseen esimerkiksi suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjastosta ja Käypä hoito -suosituksista.
 
 
”Jos kumppanini ei halua, vika on minussa”
 
Hiljaista makuuhuoneessa? Pahimmillaan kumppanin haluttomuudesta alkaa syyttää itseään. Vikaa etsitään omasta viehätysvoimasta, tai pikemminkin sen puutteesta. Entä onko outoa, jos haluaakin enemmän tai useammin kuin kumppaninsa?
 
”Toisen haluttomuus voi olla vaikea ottaa kotona puheeksi, puhumattakaan, että siitä kertoisi ulkopuoliselle”, Vuorisalmi sanoo.
 
Esimerkiksi nuorten miesten erektio-ongelmat ovat yleisempiä kuin aiemmin on luultu. Vuonna 2013 Journal of Sexual Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan joka neljäs erektio-ongelmien takia hoitoon hakeutuva mies oli alle 40-vuotias.
 
Huonojen elämäntapojen lisäksi erektiohäiriöihin voi olla myös psykologisia ja neurologisia syitä. Vuorisalmi uskoo, että esimerkiksi kuluttamallamme medialla on vaikutuksensa, sillä se vääristää odotuksia seksistä ja seksuaalisuudesta sekä vaikuttaa aivojemme toimintaan.