text.skipToContent text.skipToNavigation
  • Nopea toimitus jopa 1-3 arkipäivässä
  • Aina ilmainen toimitus 50€:n tilauksille
  • Nopea toimitus jopa 1-3 arkipäivässä
  • Aina ilmainen toimitus 50€:n tilauksille

Meikkipussin päivitys paikallaan! Mistä tunnistaa vanhentuneet meikit ja mitä niiden käytöstä voi seurata?

 

Löytyykö sinunkin meikkipussistasi viiden vuoden takaiselta lomamatkalta ostettu hajuvesi, kuivahtanut ripsivärihylsy tai vanha heräteostoshuulipuna? Kosmetiikkakaan ei säily ikuisesti, ja siksi meikkipussin päivitys on paikallaan aina silloin tällöin. Vanhaksi menneessä kosmetiikassa piilee terveysriski.


 
Mistä tunnistaa vanhentuneen meikin?
 
Selkein vanhentuneen meikin merkki on eltaantunut ja pistävä tuoksu. Ulkoisesti vanhentuneen meikin erottaa pigmenttimuutoksista ja sameasta väristä. Myös koostumus on saattanut muuttua; ripsiväri kuivuu, meikkivoide kerrostuu ja huulikiillosta tulee tahmeaa.
 
 
Mitä vanhentuneiden meikkien käytöstä voi seurata?
 
Seurausten voimakkuus vaihtelee yksilöllisestä herkkyydestä riippuen. Tavallisimpia reaktioita ovat ihoärsytys ja allergiset reaktiot. Silmäkosketuksessa olevissa tuotteissa, kuten ripsivärissä ja luomivärissä, piilee myös silmätulehduksen riski.

 
Mitkä tekijät vaikuttavat tuotteiden säilyvyyteen?
 
Tuotteen koostumus vaikuttaa siihen, kuinka kauan meikki kestää. Puuterimaiset tuotteet säilyvät voidemaisia paremmin. Jos säilöntäaineita on käytetty runsaasti, säilyvyysaika on luonnollisesti pidempi. Tämän takia esimerkiksi luonnonkosmetiikka pilaantuu tavallista kosmetiikkaa nopeammin.
 
Tärkeä säilyvyyteen vaikuttava tekijä on myös meikin säilytys- ja käyttötapa. Paras tapa säilyttää meikkejä on huoneenlämmössä, ilmatiiviisti pakattuna ja turvassa kylpyhuoneen kosteudelta. Meikkejä käyttäessä tulisi aina muistaa hygieenisyys ja tuotteen levitys puhtaalla siveltimellä. Meikkien ja meikkivälineiden säilyvyyttä voikin pidentää huolellisella huollolla ja oikeanlaisella säilytyksellä.
 

Miten meikin säilyvyys on merkitty?
 
Kosmetiikkatuotteiden säilyvyys merkitään Suomessa joka parasta ennen- tai vähimmäissäilyvyysaikamerkinnällä. Tuotteeseen voi siis olla merkitty joko viimeinen käyttöpäivä tai vaihtoehtoisesti tiimalasi- tai purkkisymboli sekä viimeinen säilyvyyskuukausi ja -vuosi tuotteen avaamisen jälkeen. Esimerkiksi jos tuote säilyy vuoden avaamisesta, on symboliin merkitty 12KK.
 
Toki myös säilyvyysmerkinnöissä on sallittua käyttää maalaisjärkeä. Vaikka valmistajan merkitsemä päiväys olisi mennyt jo umpeen, mutta tuote vaikuttaa yhä täysin normaalilta, voi käytön jatkamista harkita ja kokeilla. Aika ajoin jokainen meikkituote on kuitenkin päivityksen tarpeessa.
 
 
Juttuun haastateltiin Hehkun valikoimapäällikköä Niina Nuotiota.