text.skipToContent text.skipToNavigation
  • Nopea toimitus jopa 1-3 arkipäivässä
  • Toimitusmaksu alkaen 4,90€
  • Nopea toimitus jopa 1-3 arkipäivässä
  • Toimitusmaksu alkaen 4,90€

 Nyt paljon tuotteita Outletissa! Huom. tarjoukset voimassa vain verkkokaupassa.

Kesä on täällä – onko ihosi valmis? Näillä vinkeillä ehkäiset kesän iho-ongelmia ja varaudut niiden hoitoon

 

Kesäpäivien aurinko ja valo tekevät paljon hyvää niin iholle kuin mielelle, mutta niillä on myös kääntöpuolensa. Lomalla normaalit arkirutiinit ja ihonhoito helposti unohtuvat, suojaamaton iho voi kärähtää ja sandaalit voivat hiertää jalat rakoille. Ennakointi on paras tapa välttää yleisimmät ongelmat. Nappaa siis tästä vinkit kesäihon hoitoon!

 

Kesä on koristanut puut jälleen vihreään lehtiloistoonsa ja saanut kuivan, kuolleen ruohikon vihertämään. Vaikka ei tulisi ajatelleeksi, myös ihminen elää muun luonnon tavoin vuodenkierron mukaan. Kun kesällä lämpötila nousee, auringonvaloa on enemmän ja vietetään enemmän aikaa ulkona, myös iho reagoi muutoksiin.

“Kun vuodenajan vaihtumiseen valmistautuu hyvin ja ottaa sen huomioon, ihonhoitokin on paljon helpompaa”, kertoo Hehkun erikoiskosmetologi Eva Laanti, joka työskentelee Vantaan Tammiston myymälässä.Tunnistamalla oman aurinkoihotyyppisi vältyt auringonpolttamilta

Miksi oma iho punoittaa, mutta kaverin iho päivettyy aina kauniisti? Laanti muistuttaa, että ihotyyppejä on erilaisia ja ne reagoivat aurinkoon eri tavoin. Hänen mukaansa paras tapa valmistautua kesään onkin selvittää oma aurinkoihotyyppi. Sen avulla osaa valita itselleen sopivan suojakertoimen, hoitaa ihoaan oikein ja nauttia kesäpäivistä turvallisesti. Esimerkiksi Ultrasunilla on laadukkaita aurinkotuotteita eri tarpeisiin, kuten fysikaalista suojaa herkälle vauvan iholle ja helppo ja nopeasti imeytyvä spray urheilijoille.

Aurinkoihotyyppejä on kuusi erilaista, mutta suomalaisilla niitä on yleensä neljä:

  1. Vaalea ja herkkä iho, joka punoittaa ja palaa helposti. Tällaiselle iholle on tärkeä käyttää aina korkeaa SPF50-suojakerrointa.
  2. Tyypillinen suomalainen vaalea iho, joka suojaamattomana palaa ensin, mutta myöhemmin kuitenkin ruskettuu.
  3. Iho, joka saattaa ilman riittäviä suojakertoimia punoittaa, mutta ei kuitenkaan pala.
  4. Hyvin ruskettuva iho, joka ei pala.

Laanti muistuttaa, että ihotyypistä riippumatta kaikki tarvitsevat suojakerrointa. On harhaluulo, että aurinkovoide estäisi ruskettumista. Se vain hidastaa auringon UV-säteilyn vaikutusta ja ehkäisee palamista.

“Yleensä terveen ihon palaminen ei johdu mistään muusta kuin ihon puutteellisesta suojaamisesta”, Laanti summaa.

Aurinkovoiteella kannattaa suojata erityisesti dekolteen alue, joka on jatkuvasti alttiina auringolle. Myös leuka, kaula ja korvalehdet voivat unohtua rasvata ja siitä syystä äkkiarvaamatta kärähtää.

Auringonpolttamaa ei Laantin mukaan useinkaan huomaa heti, vaan se voi näkyä ja tuntua vasta 8–12 tunnin jälkeen. Palanut iho tarvitsee hoidoksi viileää sekä rauhoittavan after sun -voiteen. Esimerkiksi aloe vera on hyväksi palaneelle iholle. Palanut iho tarvitsee myös ehdottoman suojauksen esimerkiksi vaatteella tai hatulla.

 

Maltti on valttia aurinkoihottuman välttämiseksi

Auringon UV-säteily voi aiheuttaa myös kutisevaa aurinkoihottumaa joko yksistään tai säteilyn ja esimerkiksi lääkkeiden tai kemikaalien yhteisvaikutuksesta. Laanti muistuttaakin, että jos käyttää lääkitystä, pitää ehdottomasti selvittää lääkäriltä tai apteekista, aiheuttaako lääke auringon kanssa ylimääräisiä reaktioita.

Laanti kertoo, että yleensä aurinkoihottuman aiheuttaa auringon ahnehtiminen, eli liian suuri kerta-annos UV-säteilyä. Sopivan aurinkosuojan valinnan lisäksi onkin tärkeää totutella aurinkoon vähitellen, ettei iho pala. Todellisuudessa 10–15 minuuttia auringossa päivässä olisi ihan riittävästi.

“Mutta emmehän me suomalaiset sitä usko. Haluamme olla auringossa kolme tuntia tai koko päivän, kun ei tiedä paistaako aurinko enää seuraavana päivänä”, Laanti sanoo.

 

Maksaläiskät palaavat kuin muuttolinnut

Aurinko saattaa paljastaa erityisesti kasvojen ja käsien iholla myös toisen ei-toivotun vieraan – hyperpigmentaation eli kansankielellä maksaläiskät. Hyperpigmentaatiossa UV-säteily saa tietyssä ihokohdassa melanosyyttisolut toimimaan aggressiivisesti ja työntämään liikaa melaniinia yhteen kohtaan ihoa. Jos ihoa ei suojaa, myös viereiset solut alkavat tehdä samaa ja läiskä laajenee.

Hyperpigmentaatioiden hoito on hankalaa, koska niin monet asiat vaikuttavat niiden syntyyn. Muun muassa hormonien, raskauden, lääkityksen ja ikääntymisen tiedetään olevan altistavia seikkoja. Laantin mukaan hyperpigmentaatioläiskät ovat kuin muuttolinnut – ne palaavat aina keväällä samaan paikkaan. Tehokkain keino puolustautua on käyttää korkeaa SPF50-suojakerrointa heti kevään ensimmäisistä auringonsäteistä lähtien.

 

Nesteytystä sisäisesti ja ulkoisesti

Kuivuus ei ole pelkästään talvi-ihon ongelma, vaan myös kuuma, kuiva ilma sekä tuuli ja viima imevät ihosta kosteutta. Ihon kosteuttaminen pitää muistaa kaikkina vuodenaikoina, mutta kesällä se on erityisen tärkeää, jos haluaa näyttää hyvältä.

“Silloin melaniini jakautuu kauniisti ihosoluihin ja rusketus näyttää hyvältä, hehkuvalta”, Laanti kertoo.

Kesäkuumalla kannattaa juoda paljon, koska hikoilu kuivattaa kroppaa sisältä päin. Myös riittävä mineraalien, hivenaineiden ja suolan saanti kannattaa muistaa. Laanti muistuttaa, että hikoilun jälkeen hiki ja aurinkovoide pitää pestä pois huolellisesti ja iho kosteuttaa hyvällä aftersunilla tai öljyllä.

 

Kauniilla jaloilla kohti kesää

Ennaltaehkäisy ei päde pelkästään ihonhoitoon, vaan se on paras keino myös välttää jalkoja kesäisin kiusaavat hiertymät. Laanti suosittelee hoitamaan jalat kuntoon jo ennen kesää. Esimerkiksi Akileine-jalkahoitosarjassa on monenlaisia tuotteita virkistävästä geelistä ylelliseen jalkakylpyyn.

“Kun kantapäät ovat hyvässä kunnossa, niihin harvemmin tulee ongelmia”, Laanti summaa.

Ihon muisti ja jalan rakenne aiheuttavat sen, että jos joskus on tullut rakko johonkin kohtaan jalkaa, se tulee useimmiten samaan kohtaan uudestaan. Laanti neuvoo, että jalka kannattaa varustaa jo valmiiksi rakkolaastarilla, kun ottaa käyttöön uudet kengät. Rakkolaastari pelastaa myös, jos hiertymä on jo päässyt syntymään. Myös jalkatalkista voi olla apua hiertymien välttämisessä.

Kun iho ja jalat on hoidettu kuntoon ennakkoon, voi keskittyä vain nauttimaan kesästä.

“Aurinko on ihana asia, eikä sitä kannata pelätä, kunhan siitä nauttii turvallisesti”, Laanti lisää.